League of Legends

League of Legends is een multiplayer online PC game geproduceerd en uitgebracht door Riot Games in 2009. Spelers spelen in twee teams tegenover elkaar in een arena. Iedere speler kiest zijn of haar eigen champion die speciale krachten bezit en waarmee de speler samen met het team het gebouw in het midden van de arena (de nexus) van de tegenstander moet proberen te vernietigen. Ondanks League of Legends al bijna tien jaar oud is, is het momenteel één van de populairste PC games van dit moment. Het spel heeft ook veel prijzen gewonnen, waaronder de Reader’s Choice award voor de beste PC strategy game in 2009. Speel je zelf geen League of Legends en ben je toch benieuwd geworden waar deze hype over gaat? Wij van Gamewatch geven je op deze pagina algemene informatie over League of Legends en geven je een overzichtelijk beeld van de gameplay.

League of Legends gameplay

Het algemene doel van League of Legends is om de “Nexus” van de tegenstander te vernietigen samen met een team. De Nexus is een gebouw in het midden van de arena, dat behoort tot het team van de tegenstander. Tijdens het spel moeten de spelers ook verdedigingswerken van de tegenstander vernietigen, alsook monsters en tegenspelers. Iedere speler heeft hiervoor zijn/haar eigen “champion” met unieke eigenschappen. Een champion kan bijvoorbeeld extra goed zijn in aanvallen, of juist in verdedigen. Ieder spel duurt ongeveer 20 minuten tot een uur.

Binnen League of Legends zijn er drie verschillende gebieden (maps) waar de speler uit kan kiezen:

–        Summoner’s Rift

–        Twisted Treeline

–        Howling Abyss

Iedere map biedt de speler een andere omgeving, alsook verschillende items, doelen, en regels. Daarnaast kan de champion van de speler in iedere map andere eigenschappen/krachten gebruiken. De gameplay van deze verschillende mappen komen voor de rest overeen. In ieder spel heeft de speler controle over zijn/haar eigen champion die de speler kiest voordat het spel begint. Iedere champion heeft unieke eigenschappen, zoals krachtige spreuken en aanvallen. Aan het begin van ieder nieuw spel bevindt de champion zich op het eerste level. Tijdens het spel zelf kan de speler experience points (XP) behalen om zo tot een hoger level te komen. Het hoogste level is 18. Door een hoger level te halen, speel je nieuwe eigenschappen voor de champion vrij; je champion wordt hierdoor dus krachtiger. Los van het level van de champion, kan de speler ook zelf een hoger level bereiken. Hoe meer je speelt, hoe hoger je player level. Bij ieder spel speelt de speler met een champion op level 1, los van het level van de speler zelf. Hierdoor wordt het spel eerlijk gehouden.

Naast XP kan de speler tijdens een wedstrijd ook goud ontvangen. Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door het verslaan van tegenspelers, of door het vernietigen van gebouwen van de tegenstander. De speler kan met dit goud tijdens de wedstrijd krachtige spullen kopen waarmee de champion van de speler nog sterker wordt. Om ieder spel zo eerlijk mogelijk te houden, heeft iedere speler aan het begin van ieder nieuw spel evenveel goud en een even hoog level.

Verschillende spelmodi

Naast de verschillende mappen, kan de speler bij League of Legends ook kiezen uit verschillende spelmodi. Ben je nieuw, dan begint de speler met een tutorial. Je speelt dan in de map van Howling Abyss, waarbij de gameplay wordt uitgelegd. Spelers kunnen vervolgens uit andere spelmodi kiezen. Je kunt bijvoorbeeld als team tegen computergestuurde spelers spelen in de andere twee mappen. Daarnaast kan het spel automatisch twee teams samenstellen van spelers met gelijke vaardigheden; normal matchmaking. Wanneer de speler level 30 bereikt, kan hij/zij gebruik maken van ranked matchmaking. Hierbij worden teams gevormd op basis van het niveau van de spelers. Ten slotte kan de speler ook een eigen spelvorm kiezen. De speler kan dan zelf een map kiezen en de opstelling van teams bepalen. 

League of legends

Het kiezen van een champion

Aan het begin van iedere wedstrijd moeten spelers zijn of haar eigen champion kiezen. Er zijn in totaal 140 verschillende champions beschikbaar. Iedere champion heeft één van de volgende functies:

–        Marksman

–        Mage

–        Assassin

–        Tank

–        Fighter

–        Support

Een mage is bijvoorbeeld goed in andere spelers genezen en geven in één klap veel schade, maar zijn moeilijker te verplaatsen en hebben slechte verdediging. Een tank daarentegen is juist goed in verdedigen en is daarom moeilijker te verslaan. Een tank doet wel minder schade, maar kan door de goede bepantsering de rest van het team verdedigen. Bij het vormen van een team is het dus belangrijk om een goede combinatie van champions te kiezen.

Het kiezen van een champion kan op drie verschillende manieren gebeuren. De spelers kunnen dit bijvoorbeeld willekeurig laten doen door het spel zelf. Spelers kunnen ook zelf hun champion kiezen. Het is daarnaast mogelijk om een aantal champions voor een spel uit te schakelen. Spelers kunnen dan uit minder champions kiezen, wat het spel moeilijker maakt.

League of Legends e-sports

League of Legends is één van de populairste games die gespeeld worden als e-sport. League of Legends wordt op de grootste e-sport toernooien gespeeld, waaronder de World Cyber Games. Het is zelfs officieel door de Amerikaanse overheid als professionele sport erkend. Ook bestaan er speciale organisaties die e-sportevenementen organiseren voor het spelen van League of Legends, zoals de European League of Legends Championship Series (EU LCS). Hierbij spelen tien teams ieder 18 wedstrijden tegen elkaar. Je kunt tickets kopen om deze wedstrijden live te bekijken op verschillende locaties in de wereld, waaronder in de EU LCS studio in Berlijn.