Minecraft
Minecraft is de populairste (PC) game van dit moment. Op Tetris na is Minecraft zelfs de meest verkochte game aller tijde! Minecraft is een sandbox game waarbij de speler een virtuele 3D-wereld kan ontdekken die gemaakt is uit blokjes. De speler kan bijvoorbeeld spullen verzamelen, hutten bouwen, en vechten met monsters en andere spelers. Minecraft is gemaakt door de Zweden Markus Persson en Jens Bergensten, en uitgebracht door Mojang in 2011. Al binnen een maand na het uitkomen van de bèta-versie was Minecraft een miljoen keer verkocht. Dat de populariteit van Minecraft nog altijd blijft stijgen, komt voornamelijk door verschillende sociale media. Zo zijn Minecraft Let’s Play video’s op YouTube enorm populair. Minecraft heeft vele prijzen gewonnen, waaronder voor de meest verslavende game (2015 Kid’s Choice Awards) en de VGX Award voor beste indiegame (2011).
Minecraft is momenteel naast PC, ook voor veel andere platformen beschikbaar. Je kunt Minecraft bijvoorbeeld spelen op de PlayStation 4, Xbox One, Wii U, Xbox 360, en als app op je smartphone.
Verschillende spelmodi
Dat Minecraft een immens groot publiek aanspreekt, komt onder andere doordat het spel ontworpen is om op verschillende manieren te spelen. Iedere speler heeft immers zijn of haar eigen manier van spelen. Minecraft biedt daarom verschillende spelmodi, namelijk survival modus, adventure modus, creative modus, spectator modus, en multiplayer modus.
Spelen voor uitdaging
Speel je Minecraft in survival modus, dan is het doel van het spel om grondstoffen en voorwerpen te verzamelen om in de wereld van Minecraft te overleven. Bij survival modus zit het plezier van het spelen dus in de uitdaging. De speler heeft een health bar die aangeeft hoeveel levens de speler nog heeft. Levens kunnen op verschillende manieren aangetast worden, waaronder door verdrinking, uithongering, vallen in lava, en aanvallen van monsters. De speler kan zich beschermen tegen aanvallen van monsters door een schuilplek, wapens, en bepantsering te maken met behulp van gevonden grondstoffen en spullen. Om het spel nog uitdagender te maken, geeft het spel ook weer hoeveel honger de speler heeft. De speler moet daarom voldoende voedsel in de wereld vinden om uithongering te voorkomen.
Wanneer de speler dood gaat, verdwijnen alle spullen die de speler in zijn/haar inventaris heeft. De speler kan deze spullen dan wel weer terug oppikken binnen een bepaalde tijd. Naast survival modus, is er ook een hardcore survival modus die nog een stuk uitdagender is. Wanneer een speler dan dood gaat, reset de hele wereld en moet de speler helemaal overnieuw beginnen.
Spelen voor ontdekking
De adventure mode is ideaal voor spelers die van uitdaging en ontdekken houden. Bij deze spelmodus gaat het namelijk om het ontdekken van de wereld zelf. De wereld in Minecraft wordt namelijk steeds opnieuw ontworpen (dankzij ingewikkelde algoritmen) wanneer een speler een nieuw spel begint. Hierdoor is de virtuele wereld waarin je speelt elke keer anders. Ook kan de speler kiezen om een wereld te ontdekken die door een andere speler gecreëerd is. Bij adventure mode zijn de spelregels gelijkaardig aan die van survival mode. Echter kan de maker van de wereld ook extra restricties voor de spelers instellen.
Spelen voor creativiteit
Wil je liever spelen zonder restricties, dan is de creative mode ideaal. De speler kan dan gebruik maken van alle spullen en grondstoffen die er in de wereld van Minecraft beschikbaar zijn zonder deze eerst te hoeven zoeken. Zo kan de speler op zijn/haar gemak een compleet eigen wereld bouwen. Je kunt bijvoorbeeld gebouwen uit de echte wereld nabouwen, of je eigen wereld bouwen die andere spelers dan kunnen gebruiken om mee te spelen. De speler hoeft ook geen rekening te houden met levens of uithongering. Bovendien kan de speler over zijn/haar wereld heen vliegen om (snel) een beter overzicht van de wereld te krijgen en eenvoudig van de ene naar de andere plek in de wereld te bewegen.
Spelen voor sociale interactie
De spectator mode en multiplayer mode zijn meer gefocust op het sociale aspect van gamen. Met de spectator modus kunnen spelers de gameplay van andere spelers in Minecraft bekijken. Monsters en andere wezens in de wereld zelf kunnen de speler dan niet zien. In multiplayer modus kunnen spelers met elkaar Minecraft spelen. Dit kan op verschillende manieren, waaronder via een speciale server. Spelers kunnen bijvoorbeeld tegen elkaar vechten, of samen opzoek gaan naar grondstoffen. In de multiplayer modus kunnen spelers dus zowel samenwerken als vechten tegen elkaar. Het is ook mogelijk om in Minecraft te chatten met elkaar tijdens het spelen.
Spin-off Minecraft games
Er bestaan momenteel twee spin-off games van Minecraft, namelijk Minecraft: Story Mode, en Minecraft: Education Edition. Het zijn allebei hele andere games dan de originele Minecraft. Minecraft: Story Mode is ontwikkeld door Telltale, een bekende ontwikkelaar van games die zich richten op het verhaal. In deze Minecraft-game ontwikkelt zich een verhaal door de keuzes die de speler maakt. Dit spel is voornamelijk gericht op het jonge publiek, aangezien de keuzes geen enorm grote (negatieve) gevolgen hebben op het verloop van het verhaal. Minecraft: Education Edition is ook gericht op een jonger publiek, namelijk scholieren. Deze game is bedoeld om kinderen op scholen verschillende vaardigheden te leren, zoals het oplossen van problemen, creativiteit, en samenwerking.
Weetjes over Minecraft
Het concept van Minecraft begon bij Markus Persson die het idee had om een virtuele wereld te creëren waarin spelers vrij konden ontdekken. Op 10 mei 2009 begon Persson hier aan te werken en zes dagen later was de game – die hij Minecraft noemde- al af. Minecraft is dus in maar zes dagen gemaakt! Bovendien was Minecraft een dag later al te koop. Natuurlijk is Minecraft sinds die dag continu bijgewerkt en uitgebreid door de uitgever Mojang. Op 18 november 2011 werd uiteindelijk de officiële “volledige” versie van Minecraft uitgebracht. Een ander leuk weetje over Minecraft is dat het spel gebaseerd is op verschillende andere PC games, waaronder RollerCoaster Tycoon, Dungeon Keeper, Infiniminer, en Dwarf Fortress. Andersom zijn er momenteel ook veel games die Minecraft gebruiken als inspiratie. Zo lijken de games CastleMiner en CraftWorld heel sterk op Minecraft.