Battlefield games

Battlefield is een franchise bestaande uit verschillende first-person shooters games voor zowel PC, PlayStation consoles, als Xbox consoles. Het Zweedse bedrijf EA DICE ontwikkelde de eerste game – Battlefield 1942– die in 2002 door Electronic Arts uitgebracht werd. In totaal zijn er tot nu toe 32 Battlefield games verschenen. De meest recente Battlefield game – Battlefield I – kwam in 2016 uit voor de PC, Xbox One, en PlayStation 4. Evenals alle vorige games in de franchise, werd Battlefield I meteen een groot succes. In de maand waarin het spel werd uitgebracht was het de best verkochte game in de Verenigde Staten. Op deze pagina vertellen wij van Gamewatch je meer over deze populaire game franchise. We behandelen de algemene gameplay van de Battlefield games en geven je een handig overzicht van de gameplay van verschillende games uit de serie.

Battlefield gameplay

Ondanks er momenteel 32 Battlefield games bestaan, zijn er een aantal elementen die in bijna iedere Battlefield game terug komen. Iedere Battlefield game speelt zich af tijdens een (fictionele) oorlog. Battlefield 1942 speelt zich bijvoorbeeld af tijdens De Tweede Wereldoorlog, en Battlefield 4 tijdens een fictionele oorlog in 2020. In de meeste Battlefield games neemt de speler een specifieke rol (“class”) aan, bijvoorbeeld als dokter, engineer, of scout. In sommige spellen kan de speler ook als verschillende personages spelen. Naast schieten is het gebruik van verschillende voertuigen heel belangrijker in deze games. De speler kan bijvoorbeeld verschillende oorlogsvliegtuigen, schepen, tanks, en jeeps besturen. Daarnaast is samenwerking binnen een team een belangrijk onderdeel van de gameplay. Het spel kan namelijk soms met wel 64 spelers tegelijk worden gespeeld. Naast de sterke gameplay staan de Battlefield games vooral bekend om de uitgebreide mappen waarin de speler speelt. Gevechten vinden namelijk plaats op verschillende locaties.

De speler kan ook kiezen om het spel in multiplayer modus te spelen, ook wel “conquest mode” genoemd. Tijdens het spel moet de speler met zijn team zoveel mogelijk vlaggen verzamelen die over een gebied verspreid zijn. Het team met de meeste vlaggen wint het spel. In Battlefield: Bad Company is het ook mogelijk te kiezen voor de “rush mode”. Hierbij moet de speler in een team verschillende installaties van het andere team opblazen. Het andere team moet deze installaties proberen te verdedigen.

Battlefield 2: Modern Combat (2005)

Battlefield 2: Modern Combat is de eerste Battlefield game die ontwikkeld is voor consoles (PlayStation 2, Xbox, en Xbox 360) in plaats van voor de PC. Battlefield 2 werd in 2005 door EA gelanceerd en is ontwikkeld door Digital Illusions CE. Dit spel introduceerde betere graphics omdat het spel ontwikkeld is voor consoles. Bovendien werd het hierdoor makkelijker om online met andere spelers te spelen. De speler kan in Battlefield 2: Modern Combat kiezen uit campaign mode en verschillende multiplayer modi. In de campaign mode moet de speler een aantal missies voltooien in de oorlog tussen NATO en China die plaatsvindt in Kazakhstan. In Battlefield 2 kan de speler evenals in de vorige Battlefield games binnen de multiplayer modus kiezen uit de “conquest mode” en “capture the flag”.

Battlefield 3 (2011)

Één van de best verkochte games uit de Battlefield franchise – en daarmee één van de best verkochte games ooit– is Battlefield 3. Battlefield 3 verscheen in 2011 op de markt voor PC, PlayStation 3, en de Xbox 360. Het spel is sindsdien meer dan 15 miljoen keer verkocht! Battlefield 3 is evenals alle Battlefield games uitgebracht door EA, maar is ontwikkeld door EA DICE. De gameplay komt grotendeels overeen met de gameplay van Battlefield 2. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen. In de campaign mode van Battlefield 3 kiest de speler bijvoorbeeld uit verschillende militaire functies, waaronder marinier en raketpiloot. Bovendien speelt de oorlog in dit verhaal zich af op verschillende locaties, waaronder New York en Iran.

Battlefield 3 verschilt daarnaast van vorige Battlefield games op het gebied van graphics. Battlefield 3 is namelijk met een nieuwe game engine ontwikkeld, waardoor de omgevingen een stuk realistischer lijken en zich ook realistischer gedragen. De vernietigende wapens hebben namelijk duidelijk invloed op de omgeving waarin de speler speelt. Ook zijn de mappen dichter bebouwd, waardoor omgevingen zoals steden een stuk echter lijken. De personages zelf zien er door de nieuwe engine ook een stuk realistischer uit.

Voor Battlefield 3 zijn er meerdere uitbreidingen beschikbaar, zoals Armored Kill en Close Quarters. Hiermee kan de speler nieuwe locaties, spelmodi, wapens, en voertuigen aan het spel toevoegen. 

battlefield

Battlefield 1 (2016)

Battlefield 1 is evenals Battlefield 3 ontwikkeld door EA DICE. De titel is wellicht verwarrend; het is namelijk niet de eerste game in de Battlefield franchise. Het is juist de meeste recente game, uitgebracht in 2016 voor PC, PlayStation 4, en Xbox One. Echter zijn er na Battlefield 1 in de afgelopen twee jaar nog vier uitbreidingen verschenen, waaronder Battlefield 1: Apocalypse in 2018. Battlefield 1 speelt zich af tijdens De Eerste Wereldoorlog. De speler kan dus alleen gebruik maken van wapens die er in die tijd ook waren, zoals mosterdgas en (semi)automatische geweren. Dit spel biedt de speler nieuwe handwapens, waaronder de sabel. Ook is het in dit spel mogelijk om op paarden te rijden. Natuurlijk blijven de verschillende voertuigen die beschikbaar zijn een centraal onderdeel van de gameplay.

De omgevingen waarin de speler uit kan kiezen zijn nog groter dan in vorige Battlefield games. Hierdoor kan de speler beter een eigen tactiek kiezen en op verschillende manieren een missie voltooien. Een groot verschil met vorige Battlefield games, is dat de speler in Battlefield 1 verschillende personages speelt. Wanneer de speler dood gaat, gaat de speler verder met een nieuw personage. In vorige games moest de speler verder met hetzelfde personage en werd de speler afgezet bij het meest recente checkpoint.

Evenals alle vorige Battlefield games kan de speler in Battlefield 1 ook kiezen uit één van de multiplayer modi. In Battlefield 1 zijn er weer nieuwe spelmodi toegevoegd, zoals “War Pigeons”. De speler moet hierbij proberen een duif te vangen die hij/zij zo lang mogelijk moet vasthouden om een bericht te kunnen schrijven die de duif moet verzenden. Andere spelers in het team moeten de speler beschermen zodat de speler niet doodgaat voordat het briefje is verstuurd. Hoe meer geschreven berichten, hoe meer punten de speler ontvangt.