Halo games

Halo is een franchise bestaande uit verschillende first-person shooter games en een aantal real-time strategy games. Het verhaal van Halo speelt zich af in een sciencefictionwereld waarin mensen en cyborgs strijden tegen aliens (de “Covenant”). De speler speelt meestal als de cyborg “Master Chief” die met een team aliens moet verslaan op fictionele planeten, waaronder de ringvormige planeet Halo. Het eerste spel Halo: Combat Evolved is ontwikkeld door Bungie en werd in 2001 exclusief uitgebracht voor de Xbox. Sindsdien zijn meerdere games in de serie ook te spelen op smartphones en PC. Al vanaf het eerste spel was Halo een groot succes. Halo wordt vaak benoemd als één van de beste first-person shooters ter wereld. The Telegraph gaf in 2014 aan dat er sinds 2001 meer dan 60 miljoen Halo-games verkocht zijn en dat binnen één dag na het uitkomen van Halo 4 er al 300 miljoen Amerikaanse dollar winst was gemaakt!

Wij van Gamewatch vertellen je op deze pagina wat meer over deze succesvolle Halo games. We behandelen de geschiedenis van Halo, en vertellen je meer over de gameplay van een aantal populaire Halo games. Wil je meer weten over andere populaire games voor de Xbox? Bekijk dan eens onze pagina over de best verkochte Xbox games.

De geschiedenis van Halo

Van real-time strategy naar first-person shooter

De eerste versie van Halo: Combat Evolved werd in 1999 aan het publiek getoond tijdens de MacWorld conferentie. Toch leek deze versie nog helemaal niet op hoe Halo: Combat Evolved er uiteindelijk uit zou zien. De eerste versie was namelijk een real-time strategy game bedoeld voor PC in plaats van een first-person shooter bedoeld voor de Xbox. Dit veranderde toen een aandeelhouder van Bungie, Take-Two Interactive, twintig procent van zijn aandelen aan Microsoft gaf. Aangezien Xbox eigendom is van Microsoft werd Halo vanaf dat moment ontwikkeld met zowel de PC als Xbox in gedachte. Maar het real-time strategy genre veranderde pas toen Microsoft Bungie kocht en besloot om Halo exclusief voor de Xbox te verkopen. Hierdoor ging Bungie het spel specifiek ontwikkelen voor de Xbox en veranderde Halo in een first-person shooter.

Meteen een groot succes

De eerste game in de serie – Halo: Combat Evolved- werd in 2001 gelanceerd en was meteen een groot succes. Al binnen één jaar werden er meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Hierdoor konden Microsoft en Bungie meteen aan de slag met een vervolg en werd in 2004 Halo 2 uitgebracht. Halo 2 werd meteen de best verkochte Xbox game ooit, met meer dan 125 verkochte exemplaren binnen 24 uur. Halo 2 maakte de serie nog populairder doordat spelers voortaan via Xbox Live met elkaar konden spelen. Onder Bungie verschenen er vervolgens nog drie games in de serie. Halo 3 verscheen in 2007 met de komst van de nieuwe Xbox 360 console en werd opgevolgd door de spin-offs Halo 3: ODST en Halo: Reach in 2009 en 2010.

Halo aan de lopende band

Ensemble Studios nam het van Bungie over en ontwikkelde nog een aantal spin-offs in de serie, waaronder Halo Wars in 2009. Halo Wars bracht Halo terug naar zijn originele genre, namelijk het real-time strategy genre. De vorige twee spin-offs van Bungie waren immers nog altijd first-person shooters. Vanaf 2012 verschenen er nieuwe games die weer voortbouwden op de originele serie onder de naam “Reclaimer Saga”. Het bedrijf 343 Industries ontwikkelde binnen deze serie Halo 4 en Halo 5 die in 2012 en 2015 uitgebracht werden. Halo 5 is het eerste spel in de serie dat gemaakt is voor de Xbox One console. De meest recente game binnen de Halo-franchise is Halo Wars 2 voor de Xbox One. Deze game bouwt voort op de spin-off Halo Wars en is ontwikkeld door zowel 343 Industries als Creative Assembly. Doordat er bijna aan de lopende band nieuwe Halo games verschijnen, blijven fans geboeid en is Halo tot op vandaag de dag één van de grootste game franchises ooit.

Soorten Halo games

De Halo trilogie

De Halo trilogie bestaat uit de eerste drie Halo games die zijn uitgebracht: Halo: Combat Evolved, Halo 2, en Halo 3. Deze Halo games vormen de basis voor de gameplay van bijna alle games uit de franchise. Het zijn alle drie first-person shooters en volgen elkaar qua verhaal op. In de meeste gevallen speelt de speler vanuit het perspectief van het hoofdpersonage. Dit personage is meestal de Master Chief genaamd John-117. In alle drie de games moet de speler tegen verschillende aliens en andere monsters (de “Covenant”) vechten om missies te voltooien. De speler is hierbij meestal onderdeel van een team. Het doel van deze missies is om uiteindelijk de geheimen van de planeet Halo te ontrafelen. De speler kan echter naast deze “campaign mode” ook kiezen uit “cooperative mode” waarbij de speler samen met een andere speler missies voltooid. Het is daarnaast mogelijk om competitief te spelen tegen een andere speler.

De speler kan tijdens het vechten slechts twee wapens met zich mee dragen, waardoor de speler tactisch zijn/haar wapens moet kiezen. De speler kan in de (relatief) open wereld nieuwe wapens op de grond vinden of deze afpakken van (verslagen) monsters. Ook heeft de speler beperkte munitie. Wanneer munitie op is, moet de speler van wapen veranderen of nieuwe munitie zoeken. Naast verschillende geweren, kan de speler ook gebruik maken van bijlen, granaten, en schilden. De speler kan tijdens het spel ook vliegen en rijden in verschillende voertuigen. Tijdens iedere missie moet de speler voorkomen dat hij/zij dood gaat door te zorgen dat de health bar niet leeg raakt. Gaat de speler toch dood, dan moet hij/zij overnieuw beginnen bij het laatste checkpoint. In Halo: Combat Evolved is het alleen mogelijk om meer health the krijgen door het oprapen van health kits. In Halo 2 en Halo 3 is het mogelijk om nieuwe health te genereren door een tijdje stil te staan zonder beschoten te worden.

In alle drie de Halo games is het mogelijk om met meerdere spelers te spelen. Vanaf Halo 2 is het mogelijk om met twee spelers tegelijk te spelen via Xbox Live. In Halo: Combat Evolved kun je alleen met elkaar spelers als het spel verbonden is met twee Xbox controllers. Dankzij Xbox Live worden spelers via een server met elkaar verbonden, waardoor zij over heel de wereld met elkaar kunnen spelen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om gebruik te maken van de optie “matchmaking” waardoor er automatisch groepen van spelers worden gevormd voor een wedstrijd. Een ander groot verschil met Halo: Combat Evolved is dat het in Halo 2 mogelijk is om twee wapens tegelijk te gebruiken. Daarnaast is het ook mogelijk om niet alleen als de Chief Commander te spelen maar ook als de alien Arbiter.

In Halo 3 zijn er nog meer nieuwe wapens en voertuigen aan het spel toegevoegd, waaronder veel handwapens. Het grootste verschil met voorgaande Halo games is dat Halo 3 spelers de mogelijkheid biedt om zelf hun eigen levels te maken en deze te delen met andere spelers met behulp van de “Forge map editor”. Hierdoor biedt Halo 3 nog meer ruimte voor creativiteit. Natuurlijk zijn de graphics van dit spel ook veel beter omdat het ontwikkeld is voor de Xbox 360 in plaats van de Xbox.

halo

Halo 3: ODST

Halo 3: ODST is de voorloper op Halo 3 en speelt zich af na de gebeurtenissen in Halo 2. In Halo 3: ODST speelt de speler als de “ODST trooper” Rookie die na een ongeval gescheiden is van zijn team. De speler moet daarom de verlaten omgevingen onderzoeken om erachter te komen wat er met de rest van het team gebeurd is. De speler speelt immers in een vrij open wereld. Omdat de speler dit keer speelt met een mens in plaats van de cyborg Master Chief, is de speler minder sterk. De speler kan bijvoorbeeld minder hoog springen en minder snel rennen. Ook is het niet mogelijk om twee wapens tegelijk te gebruiken. Desondanks lijkt de rest van de gameplay sterk op de games uit de Halo trilogie. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om te kiezen tussen campaign mode en multiplayer mode.

Halo: Reach

Halo: Reach is evenals Halo 3:ODST een spin-off game. Het spel is een voorganger op Halo: Combat Evolved en focust zich op de planeet Reach waar een gevecht gaande is tussen de Covenant en de mensen. De mensheid op deze planeet wordt namelijk door de aliens bedreigd. In dit spel speelt de speler als de super soldaat genaamd Noble Six. Omdat Noble Six een mens met speciale krachten is, is dit personage sterker dan gewoonlijk. De gameplay van Halo: Reach lijkt het meeste op de allereerste Halo-game. Net zoals bij de meeste games in de Halo trilogie is het in Halo: Reach mogelijk om te kiezen uit zowel (cooperative) campaign mode als (competitive) multiplayer mode. De speler kan bijvoorbeeld kiezen uit het spel “capture the flag”. De speler moet dan met een team proberen de vlag van het andere team op te pakken en deze te plaatsen in de thuisbasis.