De 10 populairste PC games

Na de video game crash in 1983 waarbij de populariteit van console games achteruit ging, begon de populariteit van PC games te stijgen. Dit kwam ook doordat er goedkopere computers werden gemaakt, waardoor steeds meer consumenten zich een PC konden veroorloven om computerspellen op te spelen. In 1988 werden er echter weer minder PC games gemaakt en verkocht, door de enorme populariteit van de Nintendo Entertainment System (NESS). Maar eind jaren 90 werden computers steeds krachtiger, waardoor PC games van hogere kwaliteit gemaakt werden. Hierdoor werd een nieuwe interesse voor PC games opgewekt. Ondanks de populariteit van PC games momenteel weer aan het dalen is, vormen PC games volgens Newzoo alsnog 27 procent van de wereldwijde gamemarkt. Dit aandeel komt vooral door een klein aantal zeer populaire PC games. Op deze pagina lees je meer over deze populaire PC games. We behandelen namelijk kort de 10 populairste PC games aller tijde, gebaseerd op het aantal verkochte exemplaren/abonnementen.

Verder kun je op Gamewatch meer uitgebreide informatie lezen over de volgende vier populaire PC games:

–        Minecraft

–        De Sims

–        World of Warcraft

–        League of Legends

  1. Minecraft (2011)

Minecraft is de meest populaire PC game van dit moment, met meer dan 28 miljoen verkochte exemplaren (voor PC)! Minecraft is bedacht door de Zweden Markus Persson en Jens Bergensten, en is uiteindelijk ontwikkeld en uitgebracht door Mojang in 2011. Minecraft is een sandbox game waarbij de speler speelt in een een 3D-wereld gemaakt uit blokjes. Het spel kan op verschillende manieren gespeeld worden, zoals in survival mode of creative mode. Hierdoor is Minecraft geschikt voor veel verschillende spelers. Bijvoorbeeld voor spelers die het spel willen spelen als uitdaging, of juist voor spelers die zijn/haar creativiteit willen uiten zonder vast te zitten aan (teveel) regels. Spelers kunnen in Minecraft bijvoorbeeld spullen verzamelen, schuilplaatsen bouwen, en vechten met monsters. Ga naar onze pagina over Minecraft om meer informatie en weetjes over dit spel te lezen.

2. PlayerUnknown’s Battlegrounds (2017)

PlayerUnknown’s Battleground is het nieuwste spel in deze lijst, en staat al op nummer twee met 24 miljoen verkochte exemplaren! Het spel is ontwikkeld en uitgebracht door PUBG Corporation. PlayerUnknown’s Battleground is een survival multiplayer online game waarbij de speler het tegen andere spelers (soms tot wel honderd spelers tegelijk) moet opnemen. De speler die als laatste over blijft wint het spel. De speler wordt gedropt in een willekeurig gebied en moet spullen (zoals wapens, kleding, en bepantsering) vinden om te overleven. Het gebied waarin de speler kan rondlopen (de safe zone) wordt tijdens het spelen steeds kleiner. De spelers komen dus steeds dichter bij elkaar te zitten, waardoor overleven moeilijker wordt. Hoe langer de speler overleeft, hoe meer schade de speler heeft toegebracht, en hoe meer tegenstanders de speler heeft vermoord, hoe meer virtueel geld de speler als beloning krijgt. Dit geld kan vervolgens gebruikt worden om bijvoorbeeld betere wapens te kopen.

3.     League of Legends (2009)

De meeste populaire PC games zijn spellen die met meerdere spelers te spelen zijn. Ook League of Legends is een multiplayer online PC game. League of Legends is ontwikkeld en uitgebracht door Riot Games in 2009. De speler moet in dit spel samen met een team het gebouw (de Nexus) van het andere team vernietigen. Iedere speler speelt daarom met een eigen “champion” die speciale krachten bezit. Spelers moeten tijdens het spel ook monsters verslaan, en zoveel mogelijk gebouwen van de tegenstander proberen te vernietigen. League of Legends is overigens ook één van de populairste spellen voor e-sports. Op onze pagina over League of Legends lees je hier meer over.

4. World of Warcraft (2004)

Ondanks het aantal spelers van World of Warcraft sterk aan het dalen is, is het nog altijd één van de meest verkochte PC games aller tijde. World of Warcraft is een massively multiplayer online role-playing game ontwikkeld en uitgebracht door Blizzard Entertainment in 2004. De speler speelt in een open fantasiewereld met een eigen personage. De speler kiest voor dit personage een ras (zoals trol, mens, dwerg, elf), klasse (zoals hunter, priest, rogue, warlock) en partij (horde of alliance). Het hoofddoel van het spel is om het hoogste level te bereiken door het behalen van experience points (XP). Om experience points te halen moet de speler veel verschillende quests (opdrachten) uitvoeren, en vaak ook in een team met andere spelers samenwerken. Ga naar onze pagina over World of Warcraft om meer te lezen over de gameplay.

5. Diablo III (2012)

Diablo III is gemaakt door hetzelfde bedrijf als World of Warcraft, namelijk Blizzard Entertainment. Diablo III werd in 2012 uitgebracht en brak meteen het record voor de snelst verkopende PC game ooit. Binnen één dag verkocht het spel maar liefst 3,5 miljoen exemplaren! Diablo III is een action role-playing game met een vast plot waarbij spelers in een team dungeons moeten doorlopen en voltooien. Spelers moeten bijvoorbeeld monsters verslaan, en verschillende schatten en spullen vinden. Iedere speler kiest hiervoor een eigen personage, bijvoorbeeld crusader, monk, of witch doctor. Ieder personage heeft eigen unieke eigenschappen. Door verschillende dungeons te voltooien, krijgt de speler experience points waarmee zijn/haar personage een hoger level bereikt. De gevonden spullen helpen daarnaast ook om het personage sterker te maken.

6. De Sims (2000)

De Sims is een sandbox simulatiespel bedacht door Will Wright. De Sims is ontwikkeld door Maxis en uitgebracht in 2000 door Electronic Arts. In De Sims moet de speler de levens van mensen (sims) beheren. De speler moet bijvoorbeeld letten op de behoeftes van de sim, zoals honger, hygiëne, en slaap. Daarnaast is het ook mogelijk om huizen te bouwen en in te richten. Omdat De Sims (deels) een simulatie is van het echte leven, heeft het spel ook geen vast einde en dus ook geen hoofddoel. De speler kan daarom zelf zijn/haar doelen opstellen. Na De Sims zijn er nog drie nieuwe versies uitgebracht. Ga naar onze pagina over De Sims als je meer over deze franchise wilt lezen.

Starcraft

7. Starcraft (1998)

Starcraft heeft ongeveer evenveel verkochte exemplaren als De Sims, namelijk 11 miljoen. Echter is Starcraft wel de oudste PC game op deze lijst. Starcraft is namelijk ontwikkeld en uitgebracht door Blizzard Entertainment in 1998. Het is dus de derde PC game gemaakt door Blizzard in deze lijst van populaire PC games. Starcraft is een real-time strategy game waarbij de speler als legercommandant speelt tijdens een oorlog met verschillende fictionele rassen: de terrans, protoss, en de zerg. Starcraft heeft namelijk een sciencefiction thema en speelt zich af in de 26e eeuw. De speler moet verschillende strategische keuzes op het slagveld maken om de oorlog te winnen. De speler wint als alle gebouwen van de vijand vernietigd zijn.

8. RollerCoaster Tycoon 3 (2004)

RollerCoaster Tycoon 3 is de populairste game uit de RollerCoaster Tycoon franchise. RollerCoaster Tycoon 3 is een simulatiespel waarbij de speler een virtueel pretpark moet bouwen en beheren. Het spel is ontwikkeld door Frontier Developments en uitgebracht door Atari in 2004. De speler kan RollerCoaster Tycoon 3 op verschillende manieren spelen. De speler kan kiezen voor sandbox modus, of voor een modus waarbij de speler moet voldoen aan bepaalde eisen en bepaalde opdrachten moet voltooien. De speler moet bijvoorbeeld zorgen dat de score van het park zo hoog mogelijk is, en dat het pretpark voldoet aan een bepaald aantal bezoekers per jaar.

9. en 10. Half-Life 2 en 1 (2004, 1998)

Op nummer 9 en 10 staan Half Life 2 en Half Life met ieder 9 miljoen verkochte exemplaren. Beide PC games zijn ontwikkeld door Valve. Half life heeft evenals Starcraft een sciencefiction thema. Echter is Half Life een first-person shooter. In beide spellen speelt de speler als het personage Dr. Gordon Freeman. In Half Life moet de speler zien te ontsnappen uit een onderzoekscentrum nadat er een experiment mis is gegaan. De speler moet onder andere vechten tegen vijanden, maar ook puzzels oplossen. Het verhaal van Half Life 2 gaat verder op het verhaal van Half Life. Ondanks beide games een ontzettend sterk narratief hebben, heeft de speler bijna altijd controle over het personage, wat het spel zeer realistisch maakt.