Xbox One

De Xbox One console is de derde game console van Xbox en verscheen eind 2013 in Nederland op de markt. Het is de eerste Xbox console die ook in China werd uitgebracht. De Xbox One console is tot op de dag van vandaag tussen de 25 en 30 miljoen keer verkocht. De Xbox One legt nog meer nadruk op het gebruik van multimedia, vooral sociale media (zoals Twitch). Momenteel zijn er nog twee nieuwe versies van de Xbox One verschenen: de Xbox One S en Xbox One X. Nieuwsgierig geworden naar de Xbox One? Op deze pagina vertellen wij van Gamewatch je alles over deze console. We behandelen hier de volgende onderwerpen:

–        Xbox One console

–        Xbox One vs. PlayStation 4

–        Xbox One games

Verder kun je op Gamewatch meer informatie vinden over de Xbox 360 console, maar ook over PlayStation consoles, en Nintendo consoles. Zo hopen we je inzicht te geven in de mogelijkheden van verschillende game consoles.

De Xbox One console

De eerste versie van de Xbox One console verscheen in 2013. De prijs van de Xbox One console hangt af van het model dat je kiest; er zijn momenteel namelijk drie versies op de markt die te verkrijgen zijn met verschillende opslagcapaciteiten:

  •       Xbox One (2013)
  •       Xbox One S (2016)
  •       Xbox One X (2017)

De Xbox One is iets groter dan de Xbox 360 maar is ook een stuk stiller en produceert minder hitte. Bovendien gaan de controllers een langer mee. De Xbox One controller is vergelijkbaar met die van de Xbox 360, maar heeft een meer gestroomlijnde vormgeving en reliëf op de joystick. Ook de technologie van de Kinect is voor de Xbox One weer verbeterd onder de naam Xbox One Kinect. Overigens is er ook spraakherkenning in de Xbox One console ingebouwd. Hierdoor kun je de Xbox One bedienen met je eigen stem zonder hiervoor een Kinect nodig te hebben.

Verder is Xbox Live geüpdatet voor de Xbox One console en biedt de console zelf ook ontzettend veel mogelijkheden op het gebied van multimedia. Er zijn veel verschillende applicaties die je gratis via de Xbox One kunt gebruiken, zoals Netflix, Internet Explorer, Skype, Facebook, en Twitch. Het is ook mogelijk om live televisie te kijken via de Xbox One console. Dit alles kun je doen terwijl je aan het gamen bent, en dat zonder vertragingen in je spel. Je kunt namelijk het scherm door twee te delen, waardoor je twee dingen tegelijk kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld muziek afspelen met Spotify terwijl je je favoriete spel speelt. De Xbox One console biedt ook de mogelijkheid om (BluRay) DVD’s af te spelen of je eigen gameplay op te nemen (maximaal vijf minuten per keer) in 1080p. Deze opname kun je vervolgens delen met je vrienden.

Xbox One S

De Xbox One S is de eerste update van de Xbox One console en verscheen in augustus 2016 op de markt. De Xbox One S console is kleiner en zuiniger dan haar voorganger. Met deze console is het mogelijk om games en films in 4K-resolutie en in HDR te bekijken. Hierdoor worden de kleuren in games veel rijker en is de contrast tussen licht en donker veel groter waardoor er meer diepte ontstaat. Ook is de audio verbeterd dankzij het nieuwe audiosysteem. Dit maakt de game-ervaring nog intenser. Ten slotte is het met de Xbox One S console mogelijk om Xbox 360 games te spelen.

De Xbox One S controller is ook geüpdatet; de grepen zijn beter vormgegeven en de controller heeft een groter bereik. Bovendien kun je een Xbox One S controller ook via Bluetooth gebruiken op Windows 10-apparaten. De originele Xbox One controllers werken overigens voor alle Xbox One consoles en hoef je dus nooit te vervangen.

Xbox One X

De Xbox One X verscheen in 2017 en wordt door Microsoft “de krachtigste console ter wereld” genoemd. De kracht van de Xbox One X is immers 40 procent hoger dan andere consoles. De Xbox One X console heeft een groter grafisch verwerkingsvermogen en een hogere geheugenbandbreedte. Hierdoor is het niet alleen mogelijk om games te streamen en op te nemen in 4K, maar ook in 60 FPS (frames per second). Dit zorgt ervoor dat de gameplay nog vloeiender is.

Heb je geen 4K-televisiescherm, dan kun je alsnog genieten van betere prestaties terwijl je gamet. Hiervoor moet je wel gebruik maken van Xbox One games die speciaal voor de X-versie geoptimaliseerd zijn. De beeldkwaliteit van deze spellen is van 4K naar 1080p geschaald, waardoor de graphics van deze spellen er alsnog beter uit zien als op/met een gewone Xbox One. Bovendien is de gameplay van deze spellen beter dankzij de verhoogde framerate. Dit komt onder andere doordat de Xbox One X een groter grafisch geheugen heeft waardoor games (vooral met grote werelden) beter worden weergegeven. Je zult dus nooit last hebben van vertragingen in je game.

xbox one

Xbox One vs PlayStation 4

De PlayStation 4 is de grootste concurrent van de Xbox One console. De PlayStation 4 is immers al meer dan 79 miljoen keer verkocht, terwijl de Xbox One tot nu toe tussen de 25 en 30 miljoen keer over de toonbank is gegaan. Twijfel je zelf tussen deze twee consoles? Wij vertellen je kort wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen beiden. Beide consoles zijn echter even goed, maar op verschillende manieren.

Misschien wel het grootste verschil tussen de Xbox One en de PlayStation 4 is de vormgeving. Het formaat van de PlayStation 4 is een stuk kleiner, waardoor de console minder opvalt. De Xbox One is voor een moderne game console vrij groot. Bovendien is het niet mogelijk om de Xbox One verticaal neer te zetten, terwijl dit wel mogelijk is met de PlayStation 4 (en de Xbox 360). Wil je dus dat je game console niet teveel ruimte in beslag neemt, dan is de PlayStation 4 een betere keuze.

Zowel de controller van de Xbox One als die van de PlayStation 4 zijn zeer ergonomisch. Welke controller het beste is, is een persoonlijke keuze. Het ligt er maar net aan wat jij het fijnste aan vindt voelen. Microsoft biedt overigens wel als enige de mogelijkheid om je controller te personaliseren door te kiezen voor de Xbox Elite draadloze controller. De vormgeving van deze controller kun je (grotendeels) aanpassen waardoor deze beter in je handen ligt. Ook kun je sommige knoppen verplaatsen of toevoegen.

De Xbox One console biedt naast gamen meer mogelijkheden, omdat de gebruiker eenvoudig verschillende media kan gebruiken, waaronder talloze applicaties en BluRay DVD’s. Met de PlayStation 4 is het alleen mogelijk om Netflix te kijken. Wil je dus meer dan alleen gamen, ga dan voor de Xbox One.

Xbox One games

Wanneer je een game console wilt kopen, is het natuurlijk van groot belang om te weten welke spellen er beschikbaar zijn. Er zijn momenteel meer dan 1500 Xbox One games op de markt, waarvan meer dan 200 games exclusief voor de Xbox One console zijn ontwikkeld, zoals Quantum Break, Halo 5: Guardians, en Gears of War 4. Sommige van deze Xbox One games zijn niet geoptimaliseerd voor de Xbox One X, zoals de games Sunset Overdrive en Ori and the Blind Forest. Bij Xbox One games die wel geoptimaliseerd zijn, is een “enhanced-tag” toegevoegd. Dit betekent dat het spel beter werkt op de Xbox One X samen met een 1080p of 4K-televisiescherm.

Verder zijn er ook veel Xbox 360 games die voor de Xbox One zijn aangepast. Hierdoor zijn deze oudere games in een negen keer zo hoge resolutie te spelen. Xbox 360 games die je voor de Xbox One kunt spelen zijn bijvoorbeeld Grand Theft Auto: San Andreas, Battlefield 1943, en Star Wars Battlefront. Benieuwd naar de meest populaire Xbox One games? Neem dan eens een kijkje op onze pagina over de best verkochte Xbox games.