Gamestoel
Speel je graag uren achter elkaar games? Dan is een gamestoel onmisbaar. In tegenstelling tot een bureaustoel zorgt een gamestoel voor een comfortabele en goede houding tijdens het gamen. Het is dan ook niet zo gek dat de meeste professionele gamers (waaronder PewDiePie) gebruik maken van een gamestoel. Maar ook wanneer je niet uren achter je computer zit, is een gamestoel een mooi meubelstuk die je kamer een stoere en sportieve uitstraling geeft. Bovendien hoeft een gamestoel niet per se heel veel geld te kosten. Zo kun je al een professionele gamestoel aanschaffen vanaf 130 euro. Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen van een gamestoel. Op deze pagina lees je ook over de verschillende soorten gamestoelen en gamestoel merken. Wil je weten welke accessoires jouw game-ervaring nog meer kunnen verbeteren? Bezoek dan eens onze pagina over game-accessoires.
De voordelen van een gamestoel
Het belangrijkste voordeel van een gamestoel is comfort. Of je nu veel gamet, weinig gamet, of niet gamet, zitten in de juiste houding is altijd belangrijk om lichamelijke klachten te voorkomen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te zorgen voor een hoek van 90 graden tussen je bovenbeen en onderbeen. Dit geldt ook voor je boven- en onderarm. Een gamestoel stimuleert deze houding. Zo hebben de meeste gamestoelen verstelbare armsteunen waardoor je boven- en onderarm altijd in de juiste positie rusten. Ook de rugleuning en de hoogte van een gamestoel zijn meestal aan te passen. Personalisatie is dus ook een belangrijk voordeel van een gamestoel. Bovendien maakt een gamestoel meestal gebruik van zacht schuim (padding) dat extra comfort biedt. Een gamestoel heeft dus een ergonomisch ontwerp waarmee je uren achter elkaar kunt gamen en toch comfortabel in je stoel zit. Overigens is het nooit gezond om uren achter elkaar te zitten, en is het aan te raden om om het uur even op te staan om te bewegen.
Natuurlijk zijn er ook speciale bureaustoelen die een ergonomisch ontwerp hebben. Echter maken deze geen gebruik van een dikke laag schuimmateriaal, waardoor zo’n bureaustoel toch al snel minder comfortabel wordt. De schuimlaag van een gamestoel zorgt ervoor dat de stoel zich een vormt naar jouw lichaam en dus zeer comfortabel is. Bovendien zijn de mogelijkheden van een gamestoel veel uitgebreider. Er zijn bijvoorbeeld gamestoelen met ingebouwde luidsprekers en vibratie voor feedback.
Duurzaamheid is ook een belangrijk voordeel van een gamestoel. De meeste gamestoelen zijn grotendeels gemaakt van metaal waardoor de stoel wel tegen een stootje kan. Ook de bekleding is meestal van duurzaam materiaal gemaakt, soms zelfs van leer. De aanschaf van een gamestoel is dus een goede investering. Bovendien hoeft een gamestoel niet veel te kosten. Een professionele gamestoel ligt meestal rond de 170 euro.
Soorten gamestoelen
Er bestaan drie soorten gamestoelen:
– Traditionele gamestoel
– Rocker gamestoel
– Race gamestoel
Traditionele gamestoelen zijn ontworpen voor mensen die gamen achter hun bureau. Hoe duurder de gamestoel, hoe beter het materiaal en hoe meer mogelijkheden de gamestoel biedt. Sommige gamestoelen hebben bijvoorbeeld ingebouwde luidsprekers, Wi-Fi, BlueTooth, en meer verstelmogelijkheden. Een “rocker” gamestoel lijkt een beetje op een schommelstoel. De stoel heeft immers een C-vorm in plaats van een L-vorm.
Een rocker gamestoel staat meestal op de grond (en kan dan ook naar voren en achteren bewegen zoals een schommelstoel), of iets boven de grond. Een rocker gamestoel staat lager omdat deze ontworpen zijn voor spelers die gamen op een game console voor hun televisie. Een rocker gamestoel lijkt eerder op een gewone woonkamerstoel. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de Music Rocker InGamer gamestoel.
Een racestoel is een gamestoel met ingebouwd racestuur en is dus speciaal ontworpen om te gebruiken bij racespellen. Soms heeft de racestoel standaard alleen een stuur- en pedaalplaat en moet het racestuur apart aangeschaft worden om deze op de plaat te monteren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de PlaySeat Evolution stoel.
Gamestoel merken
Er is een ontzettend groot aanbod aan gamestoelen. De bekendste gamestoel merken zijn DXRacer, AKRacing, Trust, en Arozzi. Binnen deze merken bestaan er ook weer verschillende series. Zo heeft DXRacer verschillende categorieën gamestoelen, racestoelen, en bureaustoelen. DXRacer is misschien wel het bekendste en meest professionele merk van gamestoelen. Daarom zijn gamestoelen van DXRacer ook prijziger (rond de 300 euro). Ook AKRacing biedt meer hoogwaardige en prijzige gamestoelen. Geef je liever de helft van deze prijs uit, dan kom je eerder terecht bij merken Arozzi en Trust. Deze gamestoelen hebben meestal wel minder mogelijkheden. Zo zijn soms de armleuningen niet in hoogte aan te passen en is de bekleding minder dik.