Luidsprekers

De standaard geluidskwaliteit van de meeste elektronische apparaten is meestal niet heel erg goed. Het is daarom altijd aan te raden om gebruik te maken van externe luidsprekers waarmee je de audio tot een geheel nieuw niveau brengt. Of je nu muziek luistert, een film kijkt, of een computerspel speelt, de audio van luidsprekers zorgt voor een meer intense ervaring. Wij van Gamewatch vertellen je op deze pagina wat meer over luidsprekers. Zo lees je hier over de voordelen van luidsprekers en welke verschillende soorten luidsprekers er zijn. Naast externe luidsprekers kun je de audiokwaliteit natuurlijk ook verbeteren door gebruik te maken van een koptelefoon. Op Gamewatch vind je ook hier een uitgebreide pagina over.

De voordelen van luidsprekers

Het belangrijkste voordeel van luidsprekers is natuurlijk de betere geluidskwaliteit. Natuurlijk verschilt de geluidskwaliteit tussen verschillende modellen luidsprekers, maar over het algemeen is de audio van luidsprekers altijd beter dan de standaard audio van bijvoorbeeld laptops, PC’s, en televisies. Met luidsprekers hoor je de bas veel beter en klinkt het geluid scherper. Hierdoor zijn details in het geluid beter te horen. Bovendien kun je het geluid van luidsprekers vaak ontzettend hard zetten, veel harder dan de meeste apparaten. Vooral de audio van laptops kan vaak niet heel luid worden gezet. Luidsprekers zijn daarom ideaal voor een feestje, maar ook om te zorgen voor een intensere film- of game-ervaring. Met meerdere luidsprekers kun je ook zorgen voor surround sound. Luidsprekers zijn er in veel verschillende prijsklassen, van een paar tientjes tot een paar honderd euro’s. De prijs hangt sterk af van het soort luidspreker, maar ook van het design en het merk.

Soorten luidsprekers

Wanneer je luidsprekers wilt aanschaffen, is het natuurlijk belangrijk om een goed beeld te krijgen van de verschillende soorten luidsprekers. Zo zijn er relatief grote luidsprekers die je op de grond plaatst, bijvoorbeeld links en rechts van je televisie. Wil je een luidspreker in een kleinere ruimte plaatsen, dan kies je eerder voor een “boekenplank luidspreker”. Deze kun je bijvoorbeeld plaatsen op een plank van een bureau, of op een kast. De bas van boekenplank luidsprekers is echter wel minder aanwezig dan bij grotere luidsprekers. Je kunt deze luidsprekers ook gebruiken als onderdeel van surround sound. Wat betreft surround sound bestaat er een 2.1 luidsprekersysteem en een 5.1 luidsprekersysteem. Een 2.1 systeem bestaat uit twee luidsprekers (links en rechts) en een subwoofer. Een 5.1 systeem bestaat uit vier luidsprekers en een center-channel luidspreker. De center-channel luidspreker plaatst je in het midden van je televisiescherm of computer. De andere vier luidsprekers plaats je linksvoor, linksachter, rechtsvoor, en rechtsachter. Een 5.1 systeem zorgt dus voor een echt surround sound.

Bekabelde en draadloze luidsprekers

Belangrijk bij het kiezen van een luidspreker is het kiezen uit bekabelde of draadloze luidsprekers. Draadloze luidsprekers zijn ontzettend handig wanneer je de luidsprekers graag op verschillende plekken wilt gebruiken. Draadloze luidsprekers verbind je namelijk via Bluetooth met het apparaat en zijn dus heel eenvoudig te installeren. Wil je de luidsprekers echter op één specifieke plek gebruiken (bijvoorbeeld bij je televisie) dan is een bekabelde luidspreker eerder aan te raden. De geluidskwaliteit hiervan is over het algemeen beter. Bovendien hebben draadloze luidsprekers hebben wel eens een vertraging in geluid omdat het signaal soms geen goede verbinding met het apparaat kan maken.

Luidspreker

Gaming luidsprekers

Maar waar moet je op letten bij het kiezen van luidsprekers voor tijdens het gamen? Het belangrijkste is om de luidsprekers af te stemmen op de grootte van de ruimte waarin je gamet. Als dit geen grote ruimte is, kun je het beste een 5.1 luidsprekersysteem vermijden. Bovendien zijn niet alle PC’s compatibel met een 5.1 systeem, bijvoorbeeld omdat er niet genoeg poorten zijn om de luidsprekers op aan te sluiten. Een 2.1 systeem zorgt niet voor een compleet surround sound, maar is qua geluidskwaliteit al een groot verschil met de standaard audio van een PC of laptop. Heb je te weinig ruimte voor een 2.1 systeem, dan kun je natuurlijk ook gewoon kiezen voor één of twee kleine luidsprekers (zoals een boekenplank luidspreker).

Heb je weinig ruimte om luidsprekers te plaatsen, maar wil je toch genieten van de hoogste geluidskwaliteit tijdens het gamen, dan is een gaming koptelefoon de beste optie. Veel gamers die online gamen met andere mensen en via audio moeten communiceren, kiezen daarom meestal voor een koptelefoon.