Nintendo

Nintendo werd in 1889 door Fusajiro Yamauchi opgericht als producent van speelkaarten. Echter werd Nintendo pas in de jaren 70 een gamebedrijf, waarna Nintendo al snel één van de grootste bedrijven in Japan werd. Sinds de lancering van de Nintendo Entertainment System en Game Boy is Nintendo ook razend populair in Amerika en Europa, wat op de dag van vandaag nog niet veranderd is. Volgens de website AListDaily zorgde Nintendo samen met Sony (PlayStation) en Microsoft (Xbox) in 2017 voor 57 procent van alle inkomsten uit de verkoop van game consoles. Bovendien steeg de omzet van Nintendo van 2016 tot 2017 met 98 procent, vooral dankzij de lancering van de Nintendo Switch. Op deze pagina vertellen wij van Gamewatch je meer over Nintendo:

–        De geschiedenis van Nintendo

–        Nintendo consoles

–        Nintendo games

Verder kun je op Gamewatch ook uitgebreide informatie vinden over de concurrenten van Nintendo: Xbox en PlayStation.

Nintendo geschiedenis

Productie van speelkaarten

In 1889 richtte Fusajiro Yamauci Nintendo op; een klein bedrijfje in Kyoto dat Hanafuda-kaarten met de hand produceerde. Hanafuda-kaarten zijn Japanse speelkaarten die gebruikt kunnen worden om verschillende soorten spellen te spelen. Deze Hanafuda-kaarten zijn gebaseerd op de westerse speelkaarten die wij kennen. De naam “Nintendo” schijnt te zijn afgeleid van de Japanse woorden “nin” en “tendou”, wat samen ongeveer “laat het geluk over aan de hemel” betekent. In 1953 nam de zoon van Yamauci het over en introduceerde de eerste plastic speelkaarten. Vanaf dat moment begon de populariteit van Nintendo in Japan. Nintendo breidde haar publiek uit (dat voorheen vooral gericht was op gokkers) door een deal te sluiten met Disney. Hierdoor mochten voortaan Disney-personages op de kaarten afgebeeld worden.

Experimenteren in verschillende markten

Door nieuwe inkomsten begon Nintendo in verschillende markten te experimenteren. Nintendo richtte bijvoorbeeld een taxibedrijf en TV-netwerk op. Echter was dit geen succes. Bovendien daalde de verkoop van de speelkaarten in 1964 flink. In 1966 begon Nintendo daarom met het produceren van verschillende soorten speelgoed, maar ook dit werd geen succes op de productie van de “Ultra Hand” na. De Ultra Hand sloeg meteen aan. Dit speelgoed was ontwikkeld door Gunpei Yokoi, die na het succes van dit speelgoed een vaste plaats kreeg bij Nintendo als ontwikkelaar. Yokoi ontwikkelde vervolgens verschillende elektronisch speelgoed voor Nintendo. Elektronisch speelgoed was nog een gat in de markt, waardoor Nintendo hier veel geld voor kon vragen.

Van speelkaarten naar games

De game-industrie was de volgende stap voor Nintendo. In 1974 kocht Nintendo de rechten om de Magnavox Odyssey game console (van het Amerikaanse bedrijf Magnavox) te verkopen in Japan. De Magnavox Odyssey was daarmee de eerste commerciële game console in Japan. Deze console werd daardoor meteen een groot succes, waardoor de populariteit van Nintendo weer steeg. Daarom besloot Nintendo om zelf games te ontwikkelen, voor zowel consoles als arcades. De aller eerste game van Nintendo was het arcadespel EVR Race dat in 1975 verscheen. Pas met de komst van het arcadespel Donkey Kong (ontworpen door Shigeru Miyamoto) in 1981 begon Nintendo als bedrijf enorm hard te groeien. Door het succes van Donkey Kong werd ook Miyamoto een ware icoon. Vlak na Donkey Kong bedacht hij ook games zoals Super Mario en Zelda.

Productie van game consoles

Nintendo begon ook met de productie van eigen game consoles. In 1977 kwam de eerste console van Nintendo uit, namelijk de Color TV-Game 6. Deze werd al snel opgevolgd in 1980 door de eerste handheld console van Nintendo; de Game & Watch. Drie jaar later bracht Nintendo de Famicom uit in Japan. Dit was hun eerste game console waar games in de vorm van cartridges in geplaatst konden worden. Ondanks de Famicom goed verkocht, bleef de populariteit achter door het groot aantal klachten dat spelers hadden over het bevriezen van hun spel. Hierdoor maakte Nintendo veel verlies en besloot het bedrijf om de Famicom niet in de Verenigde Staten te lanceren.

Uiteindelijk maakte Nintendo een aantal grote aanpassingen aan de Famicom en veranderde vervolgens de naam in “Nintendo Entertainment System” (NES). De NES werd in 1983 in Japan gelanceerd en verscheen de jaren daarna ook in Amerika, Australië, en Europa. Om marktverzadiging van games te voorkomen, zorgde Nintendo ervoor dat gamedevelopers maar vijf games per jaar mochten uitbrengen. Dit voorkwam marktsaturatie en zorgde voor meer kwalitatieve games. Voor de NES werd bijvoorbeeld Super Mario Bros ontwikkeld. Het spel sloeg zo erg aan dat de NES daarmee ook een stuk populairder werd. In 1989 kwam Nintendo met een nieuwe handheld console; de Game Boy. Zowel de Game Boy en de NES waren een groot succes voor Nintendo. Sindsdien is het alleen maar bergopwaarts gegaan voor Nintendo.

Nintendo consoles

In totaal zijn er 16 Nintendo-consoles op de markt verschenen. Zoals je net al hebt kunnen lezen was de Color TV-Game uit 1977 de eerste game console van Nintendo. Deze console heeft ingebouwde besturing en ingebouwde games, waaronder het spel Pong. De Game & Watch was de eerste handheld console van Nintendo en werd in 1980 uitgebracht. De Game & Watch bood de mogelijkheid om spellen via (twee) LCD-schermen te spelen; een voorganger van de Nintendo DS dus. De populariteit van de Nintendo-consoles steeg pas echt na de lancering van de Nintendo Entertainment System (NES) en de Game Boy. De NES verkocht meer dan 61 miljoen exemplaren. De Game Boy en Game Boy Color zijn samen zelfs meer dan 118 miljoen keer aangeschaft. Van alle Nintendo Consoles is de Nintendo DS het meest verkocht. Op de PlayStation 4 na is het zelfs de best verkochte console ter wereld met meer dan 154 miljoen verkochte exemplaren!

Nintendo Wii

De Nintendo Wii is één van de best verkochte Nintendo-consoles. De Wii is namelijk sinds de lancering in 2006 meer dan 101 miljoen keer over de toonbank gegaan. Het is de concurrent van de Xbox 360 console en de PlayStation 3 console. De Nintendo Wii is in tegenstelling tot deze twee consoles gericht op een breder publiek. De Wii-controller kan op twee verschillende manieren gebruikt worden; verticaal en horizontaal. De top van de controller heeft een sensor die verbinding maakt met een speciale sensorbalk. Hierdoor kan de Wii vrij nauwkeurig de handbeweging van de speler detecteren. Het is ook mogelijk om een extra controller (de “Nunchuk”) te verbinden met de Wii-controller, zodat de speler gebruik kan maken van een joystick. Populaire Nintendo Wii games zijn onder andere Mario Kart Wii en Wii Party.

Nintendo

Nintendo 3DS

De Nintendo 3DS verscheen in 2011 in Nederland op de markt en speelt in op de 3D-trend die toen opkwam. De Nintendo 3DS lijkt erg op de Nintendo DS qua vormgeving. Beiden zijn een handheld console met twee schermen. Het grootste verschil is dat het bovenste scherm van de Nintendo 3DS in 3D kan worden gezet. De speler ziet hierdoor het spel in 3D zonder een bril op te hoeven zetten. Het is echter ook mogelijk om hier oude DS-spellen te spelen, echter geniet je dan niet van de volledige 3D-ervaring aangezien deze spellen niet voor 3D ontwikkeld zijn. Verder heeft de Nintendo 3D ook een ingebouwde camera.

Nintendo Switch

De Nintendo Switch is de nieuwste console van Nintendo die in 2017 gelanceerd werd. Wat de Nintendo Switch uniek maakt, is dat het gebruikt kan worden als een homeconsole en handheld console. De Switch lijkt op een tablet waaraan links en rechts ieder een helft van een controller vast gemaakt kan worden. Het is ook mogelijk op de twee helften zonder het scherm aan elkaar vast te maken, en vervolgens de game op een TV-scherm af te spelen. Verder is het mogelijk om de Nintendo Switch te verbinden met het internet om zo online te gamen met anders spelers.

De meest populaire Nintendo games

In bijna veertig jaar en na 16 Nintendo consoles zijn er ontzettend veel Nintendo games verschenen. Maar welke Nintendo games zijn nu het meest verkocht? Op Gamewatch vind je een handig overzicht van de meest populaire Nintendo games. Ook kun je op onze website uitgebreide informatie vinden over een aantal van deze populaire Nintendo games- en franchises, namelijk Super Mario, Zelda, Donkey Kong, en Tetris. Je leest op deze pagina’s interessante weetjes en komt meer te weten over de geschiedenis van deze Nintendo games. Wat is jouw favoriete Nintendo game?