World of Warcraft
World of Warcraft is een MMORPG (massively multiplayer online role-playing game) gemaakt en uitgebracht door Blizzard Entertainment in 2004. De speler speelt met een eigen personage en kiest hiervoor het ras (zoals trol, mens, dwerg, elf), klasse (zoals hunter, priest, mage, warrior) en partij (horde of alliance). Met dit personage kun je vervolgens de wereld van Azeroth – dat bestaat uit verschillende gebieden- ontdekken. Het voornaamste doel van World of Warcraft is om je personage tot het hoogste level te krijgen. Dit doe je door het behalen van experience points (XP) aan de hand van opdrachten (quests) of het ombrengen van verschillende wezens. Omdat World of Warcraft online via een server gespeeld wordt, kunnen spelers met elkaar spelen en chatten.
In 2010 had het spel het meeste aantal spelers ooit, namelijk meer dan 12 miljoen. World of Warcraft is daarmee de meest populaire MMORPG ter wereld. Wij van Gamewatch leggen je op deze pagina wat meer uit over deze populaire PC game.
World of Warcraft gameplay
Opdrachten (quests)
Het doel van World of Warcraft is om je personage tot het hoogste level te krijgen. Wat het hoogste level is, hangt af van het uitbreidingspakket dat je voor de game hebt. Met de basisgame is het hoogste level 60, met het meest recente uitbreidingspakket (Legion) kun je tot level 110 gaan. Je kunt het level van je personage verhogen door experience points te behalen. Dit doe je voornamelijk door het verslaan van NPC’s (non-playable characters) en het voltooien van quests. Hoe hoger het level, hoe langer het duurt voordat je het volgende level kan bereiken. Wanneer je een hoger level bereikt, is je personage sterk genoeg om nieuwe gebieden in de wereld van Azeroth te ontdekken en daar nieuwe opdrachten te beginnen.
Dungeons
Echter kun je naast quests ook experience points krijgen door het voltooien van dungeons. Dit zijn speciale locaties in de wereld van Warcraft waar je met vier andere spelers tegen sterkere NPC’s en grote bazen moet vechten. Als speler kies je om een dungeon te spelen als DPS, tank, of healer. Iedere groep heeft drie DPS, een tank, en een healer. Omdat de NPC’s in een dungeon sterker zijn, zijn de beloningen ook groter. De speler krijgt dus meer XP en betere items. Om je personage dus zo sterk mogelijk te laten worden (ook na het behalen van het laatste level), is het voltooien van dergelijke dungeons dus belangrijk. Soms kun je ook samen met je groep opdrachten uitvoeren in een dungeon. Je voltooit een dungeon door de laatste baas te verslaan. De speler krijgt dan veel XP en soms ook speciale items.
Battlegrounds
Naast opdrachten en dungeons kun je ook meedoen aan battlegrounds. Hierbij vechten twee facties (horde en alliance) tegenover elkaar in groepen van minstens vijf spelers. Het doel van een battleground kan verschillend zijn. Een populaire battleground is bijvoorbeeld Warsong Gulch, waarbij je met je team de vlag van de andere factie moet afpakken aan de overkant van het gebied, en deze moet plaatsen in de thuisbasis van je eigen team. Wie dit minstens twee van de drie keer lukt, wint het spel en verdient XP en geld. Tijdens het spel moet je ook spelers van de andere factie ombrengen, dit resulteert immers in meer beloningen aan het einde van het spel. Wanneer je zelf dood gaat, wordt je teruggeplaatst naar je thuisbasis en wordt je weer tot leven gewekt. Na het eindigen van een battleground ontvangt de speler XP, maar ook honor points. Hiermee kan de speler speciale items, zoals wapens, kopen.
Raids
Wanneer je het laatste level hebt bereikt, kun je meedoen aan raids. Een raid is eigenlijk een moeilijkere en grotere versie van een dungeon. De raid duurt langer en speel je met minstens tien personen (vaak met wel 25). Een raid is een stuk moeilijker om te voltooien dan een dungeon, omdat het meer tijd en vaardigheden kost. Spelers moeten namelijk voldoen aan een aantal eisen om de raid tot een succes te leiden. Spelers moeten bijvoorbeeld veel damage kunnen doen, en sterke bepantsering en wapens hebben. De NPC’s zijn immers ontzettend sterk. Bovendien hebben spelers vaak ook specifieke strategieën nodig om de raid te voltooien. Echter krijgt de speler hierdoor wel veel betere items. Een raid is daarmee de enige manier om je personage sterker te laten worden na het behalen van het laatste level.
World of Warcraft uitbreidingen
Na het uitkomen van World of Warcraft in 2004 zijn er een aantal uitbreidingspakketten uitgebracht. Er zijn momenteel zes uitbreidingen beschikbaar:
– Burning Cursade (2007)
– Wrath of the Lich King (2008)
– Cataclysm (2010)
– Mists of Pandaria (2012)
– Warlords of Draenor (2014)
– Legion (2016)
In November 2017 werd een nieuwe uitbreiding aangekondigd, genaamd Battle for Azeroth. Iedere uitbreiding verschilt heel erg van de vorige. In Wrath of the Lich King werd bijvoorbeeld de Dungeon Finder geïntroduceerd, waarmee automatisch een groep voor een dungeon gevormd kan worden. Spelers hoeven hierdoor dus niet meer zelf opzoek te gaan naar spelers om een dungeon te doen. Bovendien hoeven spelers niet meer naar de plek van de dungeon te gaan, maar wordt de speler automatisch hier naar toe getransporteerd. In sommige uitbreidingen worden er ook nieuwe rassen toegevoegd waar de speler uit kan kiezen, zoals bloodelves, draenei, en demons.
Hearthstone
In 2014 werd door Blizzard Entertainment een spin-off van World of Warcraft uitgebracht, genaamd Hearthstone: Heroes of Warcraft. Het is een online digitaal kaartspel, waarbij de speler met kaarten moet vechten tegen een andere speler binnen een bepaalde tijd. Iedere kaart heeft namelijk een specifieke eigenschap waarmee de speler een actie kan uitvoeren om de tegenspeler te verslaan. Iedere speler heeft een beperkt aantal levens. De spelers moet dus verschillende kaarten zien te verzamelen om beter te worden om zo tegenstanders makkelijker te kunnen verslaan. De speler kan dit doen door een wedstrijd te winnen, of door met echt geld nieuwe kaarten te kopen. In totaal zijn er bijna duizend verschillende kaarten. De speler moet eerst kiezen uit één van de negen helden, waaronder de hunter Rexxar, de druid Malfurion, en de shaman genaamd Thrall. Vervolgens kiest de speler een aantal kaarten uit de collectie om te gebruiken tijdens het spel.