Hoe zorg je ervoor dat kinderen meer buitenspelen?

Hoe zorg je ervoor dat kinderen meer buitenspelen

Vroeger was alles beter, vooral als het gaat om buitenspelen. Kinderen hebben tegenwoordig ontzettend veel te doen, maar vooral binnen. Gameconsoles en smartphones zijn de grote boosdoeners; het lijkt wel alsof het magneten zijn die kinderen van alle leeftijden steeds weer naar binnen trekken. Buiten het feit dat je kinderen niet te vroeg een smartphone moet geven, zijn bijvoorbeeld berg trampolines een soort mini attractieparken voor kinderen. De trampoline heeft het in zich om zowel de smartphone en de gameconsoles te verslaan. Hoewel je ze in de gaten moet houden, is het een investering in de lichamelijke gezondheid van je kinderen. In deze blog ga je met een realistische blik zien hoe belangrijk het kan zijn om een trampoline in je tuin te zetten.

De voordelen van een trampoline

Natuurlijk is er niets mis mee om af en toe te gamen; het kan zelfs heel erg leuk zijn. Maar hoeveel tijd besteed je kind aan gamen? Dat is de vraag waar het om draait. Wat is het verschil tussen een kind dat de hele dag aan het gamen is en een kind dat op de trampoline speelt? Het kind dat speelt op de trampoline heeft veel meer beweging. Het kan zowel voor het lichaam als de geest heel belangrijk zijn om bezig te zijn. Een kind dat in beweging is, is vaak veel gelukkiger. Dat is logisch want ze maken door het beweging meer serotonine (ook wel het geluksstofje) in de hersenen aan. Nog een voordeel is dat de trampoline gezien wordt onder kinderen als super dikke ‘fun’. Heb je dat vroeger ook wel eens ervaren? Als een kind uit de buurt een trampoline in huis had, dan wilden bij wijze van spreken alle kinderen van de buurt er graag gebruik van maken. Dat is wat trampolines kopen nog steeds doet: ze brengen een groot enthousiasme. Het is niet voor niets dat attractieparken in Nederland vaak een binnen- of buitenruimte hebben waar kinderen op een trampoline kunnen springen. Als deze attractieparken het commercieel interessant vinden om een trampoline te hebben staan, dan weet je dat je goed zit. Kinderen vinden het gewoon heel erg leuk om heel hoog te kunnen springen en verschillende trucjes uit te proberen.

Let op je kinderen

Zoals beloofd gaan we ook kijken naar de realistische kant van het op een trampoline springen. Als je bijvoorbeeld te maken hebt met verschillende leeftijden in je huisgezin, dan is het goed om de leeftijden van elkaar te scheiden. Je kunt je voorstellen dat een kind van 11 jaar veel hoger wil springen dan een kind van 4 jaar oud. En je kunt het ze natuurlijk ook niet kwalijk nemen als ze dat graag aan je willen laten zien. Een kind van 4 jaar kan namelijk te hoog in de lucht worden gelanceerd als het gewicht te groot wordt. Daarom is ouderlijk toezicht essentieel, ondanks het feit dat je kinderen genieten. Een ongeluk zit zonder toezicht namelijk in een klein hoekje. Gebruik dus je gezonde verstand op het moment dat je je kinderen op een trampoline laat spelen, omdat zij gevaarlijke situaties nog niet zo goed kunnen inschatten. Al met al is de trampoline een heerlijk toestel waar je kinderen op kunnen spelen, maar wel met de aanwezigheid van een volwassene.

Reacties zijn uitgeschakeld